Hoe wordt een kalfje geboren?

Veel mensen, en ook veel kinderen van het kinderdagverblijf zijn benieuwd hoe een kalfje wordt geboren. Je moet een beetje geluk hebben om bij de geboorte van een kalfje te zijn. Gelukkig maakte Monique van Dalen een film van Hoeve Ackerdijk mét de geboorte van een kalfje!

De video is gemaakt voor onze buren, aan wie we eieren en vlees leveren. Het laat verschillende delen van de boerderij zien en laat zien waar de koeien lopen waarvan we de melk drinken en het vlees van eten.  We leggen hier uit wat je in de video ziet, de hele video is hieronder te zien.

Een kalfje in de buik

Koeien zijn net als mensen ongeveer 9 maanden zwanger. Als een kalfje wordt geboren is het zo’n 80 cm groot en weegt het ongeveer 40 kilo.

De geboorte

De zwangere koe is in een apart hok met schoon stro gezet. Eerst is ze een beetje zenuwachtig en loopt ze door het hok heen.

Aan het begin van de geboorte, gaan veel koeien liggen, zo ook Irene. Dan komt de waterblaas tevoorschijn en dan begint het ‘kalven’ (de bevalling). Je ziet de voorpootjes van het kalfje al. Irene doet het meeste zelf, al is boer Arie er wel bij om een oogje in het zeil te houden.

Het kalfje is er!

Als het kalfje geboren is, likt de moeder haar kalfje schoon en drinkt het kalfje de eerste moedermelk; biest. Biest is dikker dan melk, heeft een gele kleur en zit vol met voedingsstoffen voor het jonge kalfje. Een paar dagen na het kalven geeft de koe weer de bekende witte melk.

Al heel snel na de geboorte kan het kalfje staan en lopen. Ze blijft nog een paar dagen gezellig bij haar moeder in een apart hok.

De hele video, met een sfeer impressie van de boerderij en de geboorte van het kalfje kun je hieronder bekijken.

 

Terug naar overzicht