Boerderijstof beschermt tegen allergieën

Kinderen die opgroeien op een vee boerderij zijn beter beschermd tegen astma en allergieën. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent (UGent). Zij vonden een causaal verband tussen de blootstelling aan zogenoemd ‘boerderijstof’ en bescherming tegen astma en allergieën en ontdekten ook hoe dat precies in zijn werk gaat.

De kinderen op kinderdagverblijf Hoeve Ackerdijk gaan dagelijks naar buiten om te spelen, de koeien te bezoeken of simpelweg in plassen te stampen. We willen voldoende mogelijkheden geven om de natuur te ontdekken. Van de kou ervaren op je gezichtje, luisteren naar de vogels tot picknicken in het hoge gras; met andere woorden op de boerderij is van alles te beleven en te ervaren.

Kinderen leren spelenderwijs de wereld kennen en ontdekken met al hun zintuigen hoe deze in elkaar zit. Daarbij worden kinderen wel eens vies. Door het ( buiten) spelen leren kinderen hun eigen krachten en talenten ontwikkelen en werken ze aan het opbouwen van zelfvertrouwen. De “groene pedagogiek“ is een belangrijk uiting van onze visie en daarbij worden we ondersteund door de VAK (Vereniging Agrarische Kinderdagverblijven). Dat kinderen met het spelen op de boerderij ook een betere bescherming hebben tegen allergieën is een fijne bijkomstigheid. 

 
Terug naar overzicht